Багато хазяїв вирощують у себе на ділянці кущі смородини. Ця ягода містить дуже багато вітамінів, і тому ви обов’язково маєте вирощувати у себе на ділянці цей кущ. З неї можна готувати компоти, варення, желе, чаї та соуси.
Видання «Новини Вінниці» продовжує повідомляти про актуальні роботи в саду, на городі та квітнику.
Для того, щоб отримати хороший урожай, за кущами потрібно доглядати.
Весною варто обрізати кущ, до моменту розпускання бруньок. Не варто поспішати з обрізанням, дочекайтеся, поки настане плюсова температура.
Для того, щоб провести правильно обрізання, вам необхідно заточити інструменти, і продезінфікувати їх. Пошкоджені та хворі гілки варто обрізати вщент, і спалити. Не можна залишати пеньки, вони почнуть гнити та збирати шкідників.
Обрізання чорної смородини навесні:
2. Гілки, яким понад три роки, зріжте під корінь.
3. Видаліть гілки, що лежать на землі, слабкі, які ростуть всередину куща, або в діаметрі понад 10 мм.
4. Якщо на гілках помітили нирки, які відрізняються від інших, їх краще видалити.
Врожайним вважається кущ, на якому є гілки різного віку. Дуже важливо вміти розрізняти гілки приросту різного віку.
Однорічні гілки – світлого кольору, кора біляста, тонкі, не мають приросту.
Дворічні гілки мають яскраву, коричневу кору.
Трирічні гілки – кора темно-коричневого кольору, мають бічні прирости.
Гілки старші за три роки товсті, мають темну, тріснуту кору, вражену лишайниками.