У липні та серпні фенхель цвіте яскравими золотими квітами, зібраними у великі плоскі парасольки. Ці квіти у величезній кількості приваблюють безліч метеликів та корисних комах. Вже можна збирати насіння, не зрізаючи парасольки з рослини. Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати вінничан про сезонні роботи на городі та у саду.
Для того, щоб зібрати насіння фенхелю, не пошкодивши суцвіття, треба піднести миску і сильно потрясти над нею парасолькою з насінням. Можна наперед обв’язати парасольки марлею і зрізати після повного дозрівання насіння.
Листя фенхелю має солодкий смак з нотками анісу. Використовують листя в рибних стравах, соусах та начинках, а також у майонезі, ароматизованих оліях та свіжих салатних соусах. Сезонні морепродукти, салати або варені овочі – це ті продукти, до яких, як приправа, підходить листя фенхелю.
Насіння схоже на кріп і так само корисне, як і листя, його можна залишати дозрівати для посівів. Насіння має насичений аромат, схожий на аніс та лакрицю. Його можна використовувати як спецію, особливо в тортах, хлібі та начинках.
Чай з ароматичного листя або солодкого насіння лікує розлад шлунку та заспокоює нерви.
Обсмажений фенхель використовують у якості легкого до запеченої риби, а також м’ясних страв.
Смажимо качанчики
Нагріти олію у великій сковорідці та обсмажити скибки фенхелю з обох сторін до м’якості і злегка золотистого кольору. Посипати сіллю і перцем. Якщо фенхель ще буде твердуватим, викласти його у вогнетривку посудину і поставити у духовку на 5-7 хвилин для повного його приготування. Прикрасити зеленню і подавати до столу, як гарнір до основної страви.
Агротехніка