Виростити цибулю на своєму городі – не просте завдання, а правильно її зберегти, щоб вистачило міцної та духмяної до весни – завдання ще важче. Про те, як збирати та зберігати цибулю, щоб вона не зацвіла, не гнила, – повідомляє видання «Новини Вінниці».
Мало виростити велику, хорошу цибулю. Без правильного і своєчасного збору овоча, його закладки на зберігання залежить те, як збережеться врожай. При порушенні правил заготівлі цибуля не пролежать і пари місяців.
Коли збирати цибулю
Оптимально підібраний час для збирання цибулі – запорука довгого зберігання врожаю взимку. Залежно від ряду факторів період збирання настає з кінця липня і триває до початку вересня.
На термін збирання впливають:
* особливості сорту і виду цибулі;
* час посадки;
* повнота агротехніки.
Наприклад, цибулю порей збирають пізніше інших через тривалий вегетаційний період. Він набирає масу лише до кінця вересня.
Чим раніше була посаджена цибуля, тим раніше слід збирати урожай. Так, при підзимній посадці цибулини дозрівають на місяць раніше ярої цибулі.
Оптимальний час для збирання цибулі визначають за такими ознаками:
* Розм’якшення шийки цибулини. Частина цибулини між пір’ям і головкою втрачає пружність.
* Вилягання пір’я. До моменту дозрівання листя схиляються до землі через втрату пружності шийки цибулини.
* Цибулина набрала достатній розмір. Пожовтіння листя і її вилягання може бути ознакою хвороби. Цибулина до моменту збирання повинна бути чітко оформлена, мати відповідний сорту розмір.
* Лущення покривних лусочок. Зовнішні лусочки підсихають, набувають золотистий, білий або фіолетовий відтінок (в залежності від сортової приналежності).
Тільки при наявності всіх перерахованих ознак можна сміливо вдаватися до збирання врожаю.
Підготовка цибулі до зберігання у квартирі, підвалі, на балконі
Закладати цибулю на тривале зимове зберігання у липні – ще рано. Саме час після збору урожаю її добре висушити.
Викопані цибулини, щоб уберегти від гниття, потрібно добре просушити. Краще це робити в теплу сонячну погоду, розклавши в один шар на відкритому повітрі. Час від часу цибулю потрібно перевертати. Якщо погода дощова, перенесіть цибулини до приміщення, що добре провітрюється.
Овочі добре і швидко сохнуть у панцирних сітках, оскільки продуваються з усіх боків. Ще один результативний спосіб висушити цибулю — зв’язати їх невеликими пучками та підвісити на вулиці або в приміщенні, що провітрюється. Після ретельного сушіння з кожного боку цибулі підрізають коріння та пір’я.
Передивіться, щоб не було зіпсованої, через те, що навіть одна зіпсована цибулина може зіпсувати весь урожай. Вибирайте для зберігання пізні сорти, ті, що достигають у серпні-вересні — вони зберігаються краще. Віддавайте перевагу жовтим цибулинам, сорти червоного або білого кольору псуються швидше.
Треба звертати увагу на зовнішній вигляд. Цибулини повинні бути невеликі, тверді, з сухими, гладкими, рівними, лусочками, що добре прилягають одна до одної.