Експерти під час засідання ради при Департаменті гуманітарної політики ОДА, щодо внесення Елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини до обласного переліку Елементів НКС, розглянули шість «кандидатів». Їх презентували представники громад, звідки походять страви, звичаї, обряди та ремесла.
«Відрадно, що громади нашої області активізувалися задля поповнення обласного переліку елементами гастроспадщини, ужиткового, декоративно-прикладного мистецтва, обрядів, характерних саме їхнім територіям, які потребують фіксації, збереження та продовження.
Було цікаво, пізнавально та смачно!», – повідомила начальник обласного управління культури Ольга Дернова.
Комісія розглянула 6 елементів, а саме:
1. Культура приготування квасолі, тертої в макітрі із підпалками та свіжим хлібом
Бабчинецька територіальна громада.
2. Весільний обряд «Розплітання коси» в с. Бирлівка Бершадська територіальна громада.
3. Традиція сушіння фруктів у селі Кармалюкове Жмеринська територіальна громада.
4. «Приготування традиційної страви «Бадзьоня» в селі Степанівка Теплицька територіальна громада.
5. Рогозоплетіння, як вид декоративно – ужиткового мистецтва: традиційні техніки та вироби з рогози в с. Щітки Вінницька територіальна громада.
6. Обрядова страва «Засипана капуста з кабаком» с. Березівка
Чернівецька територіальна громада.