Залізодефіцитна анемія – це недостатність заліза в організмі людини для забезпечення її фізіологічних потреб. Цей вид анемії є найбільш розповсюдженим дефіцитом поживних речовин в дитячому віці. Так, за даними ВООЗ понад 30% дітей у всьому світі страждають дефіцитом заліза. Найчастіше залізодефіцитна анемія вражає дітей до 5 років.
Про засоби профілактики цієї недуги повідомили у ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».
Крім дефіциту заліза в їжі, анемію може спровокувати порушення всмоктування в кишківнику та втрата крові.
Симптоми залізодефіцитної анемії:
Задишка і біль у грудях;
Прискорене серцебиття;
Слабкість;
Ламкі нігті;
Головний біль або запаморочення;
Шкіра може ставати блідою;
Випадіння волосся;
Синці під очима.


Щоб профілактувати залізодефіцитну анемію, варто харчуватися здорово та включати в меню продукти, які містять багато мікроелементів заліза.
Його джерелами можуть бути:
Червоне м’ясо (наприклад, яловичина);
Бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
Горіхи, зокрема фісташки;
Сухофрукти (курага чи родзинки);
Морепродукти;
Овочі (зокрема, шпинат).