Дуже важливо зібрати урожай гарбузів із ділянки вчасно. Якщо поквапитися з збиранням, то отримаєте плоди з твердою і позбавленою смаку м’якоттю. Ну а якщо затриматися, то овочі почнуть швидко гнити. Називаємо основні ознаки стиглості культури та розповідаємо, як штучно прискорити дозрівання гарбуза. Урожай гарбуза в Україні збирають із вересня по листопад. Строки збору залежать від сорту гарбуза.
Видання «Новини Вінниці» розповідає про необхідні роботи у саду, на городі та квітнику.
Терміни дозрівання залежать від сорту
В основному, прибирають овоч у вересні, жовтні. Більш точний період можна визначити, враховуючи термін дозрівання конкретного сорту, зовнішній вигляд і навіть погоду.
Кожен сорт гарбуза має свій термін дозрівання. Ці овочі діляться на скоростиглі (дозрівають приблизно в середині серпня), середньостиглі (дозрівають в середині вересня) і пізньостиглі (готові до збирання в жовтні). Більш пізні сорти довше зберігаються і їх можна збирати недозрілими. Мускатні гарбузи зрізають пізніше за всіх – при настанні перших заморозків.
Ознаки стиглості гарбуза
* Шкірка досить щільна і не протикається нігтем.
* На гарбузі чітко проглядаються смужки й лінії.
* Звук при постукуванні повинен бути глухим.
* Листя у стиглого гарбуза починають в’янути та засихати – це яскрава ознака того, що овоч готовий до збору.
Терміни збору гарбузів потрібно підгадати за всіма перерахованим ознаками разом. Завдяки такому комплексному підходу можна бути впевненим в тому, що гарбуз буде соковитим та смачним, а головне, збереже всі корисні мікроелементи.