Осінні сорти яблук збирають в у вересні. До збору зимових сортів, до жовтня-листопада, ще є час підготуватися. Осінні яблука зберігаються трохи довше за літні сорти, адже термін їх зберігання становить до 4 місяців. Якщо наступила рання осінь, а холоди швидко підступають, тоді не треба чекати дозрівання плодів і ранніх згубних заморозків і зривати раніше.
Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати читачів про актуальні роботи на городі, в саду та квітнику.
Існує низка ознак стиглості плодів, на які потрібно звернути увагу. Орієнтуючись на терміни дозрівання і цілі, для яких потрібні яблука, можна переходити до їх збирання.
Щоб визначити рівень стиглості яблук, можна також провести вдома невеличкий науковий експеримент. Розчиніть у літрі дистильованої води 1 г йоду і 4 г йодистого калію, після чого занурте в розчин розрізане навпіл яблуко на 2 хвилини. Якщо по краях і усередині яблуко синє – воно недозріле, забагато крохмалю. Блакитний край, а середина жовта – дозріле яблуко. Немає блакитного кольору, а все жовте – плід перезрів.
Пам’ятайте: краще нехай яблуко буде зірваним трохи недозрілим, ніж перезрілим.
Основні правила збору врожаю