Досвідчені садівники впевнені, для правильного зберігання картоплі необхідно строго дотримуватися температурного режиму і вологості в місці передбачуваного зберігання.
Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати читачів про актуальні роботи в саду, на городі та квітнику.
Оптимальні умови для зберігання
Щоб зберегти картоплю до весни, важливо створити для неї сприятливий мікроклімат. Оптимальна температура зберігання — +2 … 4℃, а вологість повітря — 80-90%. В таких умовах картопля не промерзає, не в’яне і не проростає. Бульби залишаються цілими та здоровими, а також зберігають свої смакові якості. При високій температурі картопля починає проростати, а при підвищеній вологості гниє і покривається пліснявою.
Щоб зберегти максимальну кількість врожаю, раз на місяць перебирайте картоплю. Прибирайте зіпсовані та підгнилі бульби, щоб негативні процеси не поширилися на здоровий урожай.
Де можна зберігати картоплю у квартирі?
При мінусовій температурі бульби миттєво промерзають, при підвищеній — в короткий проміжок часу починаються процеси гниття або з’являються паростки, після чого термін лежкості значно скорочується. Це не єдині негативні наслідки неправильного зберігання. Також може спостерігатися висихання плодів або їх позеленіння. Щоб уникнути перерахованих вище проблем, необхідно створити і підтримувати сприятливі, комфортні умови для збереження лежкості овочів взимку.
Зберігання в погребі
Перевага льоху в тому, що в ньому можна постійно підтримувати відповідну температуру, в межах приблизно 3-5 градусів, незалежно від того, що за вікном, спекотне літо чи холодна зима.
Ні в якому разі не можна залишати картоплю в погребі в мішках. Проводити зберігання можна тільки в ящиках з дерева, з широкими прорізами для природної циркуляції повітря.
Попередньо обробіть ящики перманганатом калію (марганцівкою), щоб вбити дрібних паразитів і хвороботворні мікроорганізми, а потім просушіть їх.
Не допускайте попадання прямих сонячних променів на плоди, якщо тримаєте льох відкритим. При попаданні на бульби картоплі джерел світла запускається природний процес фотосинтезу, внаслідок чого виробляється шкідлива отрута — соланін. Тому перебираючи урожай, потрібно також прибирати зелені плоди, оскільки вживати в їжу їх категорично заборонено.