Дуже багато корисних речовин міститься у звичайних буряках. Тому восени кожен намагається запастися цим продуктом на всю зиму. Для того, щоб урожай зміг зберігатися довгий час, його потрібно правильно викопати та підготувати до зберігання.
Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати читачів про нагальні роботи на городі, в саду та квітнику.
Якщо запізнитися з термінами збирання, коренеплід може замерзнути, і тоді довго зберігатись він не зможе. Що потрібно знати дачникам, щоб не помилитися з датами збирання врожаю?
Зовнішні ознаки
Огляньте коренеплід. Він повинен виглядати із землі, і показувати свій розмір.
Придивіться до його шкірки. У стиглого плоду вона стає щільною.
Також зверніть увагу на сорт. Середньостиглий сорт дозріває від 80 до 100 днів. Час збирання таких буряків випадає на вересень. А пізні сорти дозрівають від 100 до 130 днів.
Як викопувати буряк
* Викопувати буряки потрібно в суху, сонячну погоду.
* Можна використовувати лопату, а ще краще вила.
* Коренеплоди потрібно збоку підкопати і, притримуючи бадилля руками, обережно витягнути буряк із землі.
* Зібраний урожай потрібно покласти на грядки висушитися, потім очистити від бруду і зрізати бадилля.
Як зберігати буряки
* Відсортуйте коренеплоди, насамперед намагайтеся використати пошкоджені.
* Неушкоджені, висушені коренеплоди найкраще розмістити в ящиках або в сітках, що дозволить повітрю й волозі вільно циркулювати.
* Не забувайте регулярно перевіряти стан буряка та видаляти будь-які пошкоджені або зів’ялі плоди.