Смородина – це смачна, а й дуже корисна ягода. Щоб щороку отримувати хороший урожай, навесні кущі потрібно обрізати та правильно доглядати їх.
Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати читачів про актуальні роботи в саду, на городі та квітнику та про підготовку до нового сезону.
Коли проводити обрізування?
До розпускання бруньок, але за позитивної температури повітря.
Як правильно обрізати смородину?
Видаліть сухі, хворі, пошкоджені гілки.
Гілки старше 3 років зріжте під корінь – вони погано плодоносять.
Лежать на землі.
Зростають усередину куща.
Мають діаметр понад 10 мм.
Якщо на гілках є незвичайні бруньки (занадто великі та здуті), видаліть їх – це може бути ознака ниркового кліща.
Як відрізнити гілки різного віку?
2 роки – кора коричнева, гілка міцніша.
3 роки – темно-коричнева кора, з’являються бічні пагони.
Старші за 3 роки – товсті, кора темна, тріскається, покрита лишайниками.
Як обрізати червону та білу смородину?
На відміну від чорної, верхівки торішніх пагонів не вкорочують.
Що робити після обрізки?
Віддалені гілки спалити, щоб уникнути поширення грибків та шкідників.
