У Вінниці відбулася важлива подія – презентація першого каталогу гастрономічної спадщини культурного та паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Це двомовне видання, яке містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних у 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини.
Протягом серпня-вересня команда Подільського шляху святого Якова разом із фахівцями відвідала кожну з громад, збираючи інформацію від носіїв рецептів та відзнімала відеоматеріали про ці місця, їхню багату історію та збережену нематеріальну спадщину, що передавалася через багато поколінь. Презентація гастрокаталогу відбулася 16 жовтня у ресторані “Тифліс”, під час якої були показані декілька відеороликів, зокрема про громади Вінниці та Бару.
Каталог містить рецепти 22 страв, представлені українською та англійською мовами. Серед них – білий борщ із Маліївців, ворошилівські рубчики зі шлунку молодого теляти з Гнівані, голубці на свинячому реберці часів королеви Бони в Барській громаді, рагу з кислими огірками в Браїлові та інші цікаві страви місцевої подільської кухні.
Директор департаменту маркетингу міста і туризму, Олександр Вешелені, поділився деталями проєкту “Шлях має тривати”, який був задуманий ще в минулому році. Цей проєкт спрямований на підсилення ідентифікації маршруту як гастрономічного, а також на вивчення коренів локальних особливостей подільської кухні. Реалізацію проєкту вдалося здійснити завдяки гранту Ради Європи і Європейської комісії в рамках програми “Дні європейської спадщини”.