Цього року зареєстровано 5 підтверджених випадків отруєння грибами, ще 3 осіб знаходяться на стаціонарному лікуванні. Серед постраждалих – 12-річна дитина, що отруїлася після вживання попередньо відварених і посмажених дикорослих грибів, які мати назбирала та приготувала для неї. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання.
Про отруєння в області повідомили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.
Фахівці центру нагадали вінничанам правила споживання грибів:
* Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
* Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
* Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема, важкі метали.
* Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
* Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
* Не куштуйте сирі гриби.
* Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
* Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
* Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
* Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Увага! Не годуйте грибами дітей! Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали.