Традиція приготування печеної риби на соломі є автентичною в селі Наддністрянське Мурованокуриловецької територіальної громади.
Історію виникнення страви та відео процесу приготування оприлюднили у Вінницькому обласному центрі народної творчості.
До Вінницького обласного переліку нематеріальної культурної спадщини включили елемент від Мурованокуриловецької територіальної громади – «Традиція приготування печеної риби на соломі».
З глибини століть до нас дійшла традиція приготування печеної риби на соломі.
Ця страва готувалась, як у будні, так і на свята і передавалась із покоління в покоління, а дійшовши до сьогодення, стала одним із делікатесів сучасної української кухні та візитівкою села Наддністрянське.
Завдяки Гринь Тетяні ця страва побутує і сьогодні у селі Наддністрянському і тільки тут її можна скоштувати. Бо в жодному селі бувшого Мурованокуриловецького району, а сьогодні територіальної громади не практикувалась така технологія приготування риби.
Технологія приготування:
Така риба запечена на соломі смакує і в холодному і в гарячому вигляді, вона дуже смачна і може бути однією із святкових страв.
Відео приготування риби: