«У серпні в мужика три турботи: косити, орати та сіяти» – говорили у давнину. Цей місяць, особливо його остання декада, не для тих, хто любить посидіти, склавши руки. Наприкінці літа сад, город та квітник потребують уваги, турботи та догляду.
Видання «Новини Вінниці» продовжує розповідати читачам про необхідні роботи в саду, на городі та квітнику.
Щедрий серпень трудиться, не покладаючи рук, обдаровуючи нас помідорами, перцем, баклажанами та капустою, яблуками та грушами, ягодами й всім тим, що так дбайливо вирощене вами. Тепер важливо зібрати урожай свіжим і неушкодженим, щоб зберегти плоди якомога довше.
Своєчасно і правильно збирайте врожай
Яблука і груші не обтрушуйте з дерева, а зривайте спеціальним пристосуванням з чашею і довгою ручкою. На зберігання кладіть тільки цілі плоди, без пошкоджень комахами. Деякі сорти вимагають дозрівання вже при зберіганні, такі потрібно збирати недостиглими.
Кабачки, патисони та огірки важливо не перетримати на грядці. Зривайте їх якомога частіше, щоб смак залишався ніжним, а м’якоть – хрусткою.
Для викопування буряків, моркви, коренів селери вибирайте суху сонячну погоду. Обтрусіть землю, злегка підсушіть і тут же покладіть у сховище.
Підготуйте ґрунт для майбутніх урожаїв
Як тільки якась грядка звільнилася від рослин, розпушіть на ній ґрунт і посійте сидерати: гірчицю, люпин, жито, суріпицю.
Після сходження снігу земля буде пухкою, багатою киснем і азотом, насичена корисними бактеріями та готовою до нових врожаїв.