Всі сорти яблук можна розділити на три великі групи в залежності від часу дозрівання: літні — починають дозрівати в серпні. Придатні для вживання відразу ж після збору. Лежати довго не можуть. З них виготовляють варення, компоти, соки. Можна сушити на зиму. Осінні — збирають з середини серпня і до початку вересня. Яблука зберігаються до 4 місяців. Також можуть йти на переробку. Зимові — ці сорти зберігаються найдовше. Їх при правильному зборі, можна зберігати до весни. Збирають з середини вересня і до початку жовтня. Вони набирають свій смак в процесі дозрівання, при зберіганні. Орієнтуючись на терміни дозрівання і цілі, для яких потрібні фрукти, можна переходити до процесу збирання яблук.
Видання «Новини Вінниці» продовжує серію публікацій про актуальні роботи на городі, в саду та квітнику. Сьогодні розповідь про збір осінніх сортів яблук.
Зазвичай садівники зі стажем визначають на око, коли прийшов час збору, або за якістю падалиці.
Але існує і ряд ознак, на які потрібно звернути увагу:
2. Зовнішні ознаки: яскраві фрукти, без червоточини, середніх розмірів, відповідного сорту. Насіння – коричневого кольору. М’якоть біла або кремова.
3. Смакові якості: соковиті, з характерним сортовим смаком, легко розрізається на частини.
Щоб зберігати яблука, згідно з термінами соту, треба дотримуватися кількох правил:
* починайте роботу в обідній час, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах;
* перед тим, як почати зривати плоди, потрібно з землі зібрати всі яблука і зламані гілки;
* починайте збір потрібно з нижніх гілок: так ви зменшите кількість плодів, що впадуть;
* першочергово обривайте фрукти з південного боку – там вони дозрівають швидше;
* обережно зривайте яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натисніть на черешок;
* складайте яблука в плетені кошики; якщо таких немає – у відра, зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною;
* усі хворі, червиві та підгнилі фрукти бракуйте, збирайте окремо разом з падалицею для переробки або вживання відразу.
