У липні у винограду відбувається інтенсивний ріст ягід на лозі та максимальне споживання нею вологи та поживних речовин. Тому зараз важливо підтримувати оптимальну вологість, підгодовувати рослини винограду й стежити за тим, щоб вони не захворіли.
Видання «Новини Вінниці» знайомить із матеріалами сайту «Як зробити», які роботи по догляду за виноградом належить проводити в липні.
Пасинкування
Зелені операції у другому літньому місяці полягають у видаленні пасинків і підв’язці активних пагонів до шпалери. Пасинками є бічні відростки, що вийшли з пазухи листа. Залишати їх не рекомендується, оскільки зайві частини надають рослині густоти і закривають плоди від сонячного світла. Урожай в такому випадку вийде кислим, так і здоров’я чагарників погіршиться.
В період дозрівання врожаю на ранніх сортах винограду обривають листя, які розташовані близько до грона. Це поліпшить доступ сонця до ягід і благотворно позначиться на їхньому фарбуванню.
Правильний догляд за виноградом в липні передбачає деяку хитрість у пасинкування. Повністю пагони 2-го і наступного рівня не видаляють, оскільки виноград схильний швидко випускати пасинки. Затримують цей процес, зрізуючи тільки верхівку пасинка. Це приблизно 1.5 – 2 см від аркуша. Обрізаний виноград оглядають щотижня і прибирають пасинки за потреби.
Особливості поливу
При нестачі вологи виноград погано йде в ріст, дає дрібні ягоди і слабку врожайність. Культура нормально сприймає повітряну посуху, але насилу переживає ґрунтове маловоддя. Щоб рослини не страждали від липневої спеки, їх поливають теплою колодязної або дощовою водою. Холодною водою з-під крана заливати плантацію не можна. Попередньо рідину потрібно відстояти протягом 1 – 2 діб. Молоді кущики корисно поливати гарячою водою (такої, яку може витримати людська рука).
У липні поливають виноград різними способами:
Підгрунтовим;
Аерозольним;
Дощуванням;
За принципом крапельного зрошення.
Найбільш поширеним способом поливу виноградника у дачників є поверхневий, при якому вода надходить до кущів по канавках вздовж рядків або вкругову. Полив поєднують з підживленням, використовуючи повний мінеральний комплекс або органіку з вмістом фосфору і калію. Підживлення вносять до початку дозрівання ягід.
Якщо термометр показує спеку понад 30°C, для підвищення вологості повітря необхідно влаштувати дощування. Процедура полегшить рослинам процес дихання і допоможе перенести засуху. Полив конкретного сорту припиняють, коли до дозрівання врожаю залишається менш як 3 тижні.