Всі учні одного із початкових класів вінницької школи № 26 Вінниці зацікавилися вирощуванням мікрозелені. Свою роботу вони презентували на науково-практичній конференції, куди були запрошені в якості експертів, заступник директора обласної станції юних натуралістів Світлана Павлюк, методист станції юннатів Любов Жовтоножук і кандидат медичних наук та дитячий гастроентеролог Центру матері та дитини Євгенія Тимчук.
«Проведення такої конференції є дуже важливим. Адже після неї діти починають розуміти, що таке здорове харчування і як профілактувати захворювання під час пандемії. Мікрозелень містить у собі багато корисних речовин. Її можна вживати під час сніданку, обіду і вечері», – розповіла Євгенія Тимчук.
Мікрозелень – це молоді паростки рослин, які вживають у їжу, коли вони досягли 8-9 сантиметрів. Вона є коморою різних вітамінів, мікроорганізмів, амінокислот.
«В осінньо-зимовий період людям бракує у харчуванні вітамінів. Тому виникла ідея за підтримки вчительки Майї Куцмай провести захід задля популяризації вирощування мікрозелені в домашніх умовах. Вона сприяє здоровому харчуванню. Використовується у приготування салатів, бутербродів тощо», – сказала методист обласної станції юннатів Любов Жовтоножук.
4-«А» клас обрали для проведення експерименту із масового вирощування мікрозелені невипадково. Адже його учні є вихованцями екокласу обласної станції юннатів, яким опікується Світлана Павлюк. Приводом для масового заходу стали дослідження щодо мікрозелені одного із учнів 4-«А» класу Артура Горячкіна. Він виграв обласний і всеукраїнський етапи конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт із природознавства «Юний дослідник».
Десятирічний Артур Горячкін захопився мікрозеленню, аби «стати самостійним».
«Спочатку її вирощуємо і досліджуємо. Займаюся цим вдома без сторонньої допомоги. Потім також самостійно готую салати для всієї родини», – розповів Артур Горячкін.
Вчитель вищої категорії, методист Майя Куцмай нагадала, що вже близько двох десятків років співпрацює із обласною станцією юннатів. Учні екокласу відвідують її всім гуртом.
«Діти вирощували мікрозелень із задоволенням і великим бажанням. Радію, що маю таких учнів. На станції юннатів школярі починають краще розуміти, що таке добро і краще ставитися до інших людей та «братів наших менших». Також тепер вони більше цінують природу і навколишнє середовище», – розповіла Майя Куцмай.