Вінницька область належить до ендемічних територій з йододефіцитом. Це означає, що в природному середовищі регіону (особливо в ґрунті та воді) спостерігається недостатній вміст йоду, що впливає на рівень його споживання населенням.
Крім Вінницької області до територій з йододефіцитом відноситься вся Центральна Україна, включаючи Житомирську, Черкаську та Київську області.
Для цих регіонів характерний низький вміст йоду в природних джерелах. Це призводить до підвищеного ризику розвитку захворювань щитоподібної залози, особливо вразливими є діти, підлітки та вагітні жінки.
Завідувачка відділу безпеки середовища життєдіяльності Вінницького ОЦКПХ Оксана Скоробогач розповіла виданню «Новини Вінниці» про те, що таке йод, чим він корисний і чим шкідливий для організму людини.
Біологічна роль йоду
Йод – незамінний мікроелемент для людини. Його основна функція — участь у синтезі тиреоїдних гормонів (тироксину — T₄ та трийодтироніну — T₃), які виробляються щитоподібною залозою.
Ці гормони регулюють:
- обмін речовин;
- розвиток і ріст організму;
- діяльність нервової системи;
- терморегуляцію;
- серцево-судинну функцію.
Основними джерелами йоду для людини є:
- морепродукти (риба, морська капуста);
- йодована сіль;
- молочні продукти;
- яйця;
- деякі овочі (наприклад, шпинат, броколі).
Йод також додається до продуктів у вигляді харчових добавок або вітамінно-мінеральних комплексів.
Більше про користь йоду, а також про небезпеку йододефіциту і надлишку йоду читайте у статті на сайті Вінницького ОЦКПХ.









