Ожиріння може призвести до зниження рівня вітаміну D в організмі, як вважають учені з Університетського коледжу Лондонського інституту дитячого здоров’я. До такого висновку вони дійшли, проаналізувавши генетичні дані, отримані від 21 дослідження, в яких взяли участь загалом близько 42 тис. чоловік.
Було встановлено, кожні 10% зростання індексу маси тіла (ІМТ) призводять до 4% падіння рівня вітаміну D в організмі. Так як вітамін D зберігається в жировій тканині, вчені припускають, що більша ємність повних людей може запобігти його циркуляції в крові.
ІМТ розраховується шляхом ділення ваги (у кілограмах) на висоту (у метрах) в квадраті. Ті, у кого ІМТ дорівнює 30 і вище вважаються гладкими.
Вітамін D виробляється в шкірі після перебування на сонці та може прийматися у складі дієтичних добавок.
Здоровий рівень вітаміну становить близько 50 наномолів на літр, а менше 30 наномолів на літр може привести до розм’якшення і ослаблення кісток, що призводить до рахіту у дітей та остеомаляції у дорослих.
Професор Девід Хаслам з Національного форуму з проблем ожиріння вважає, що «споживана їжа і генетика відіграють важливу роль в ожирінні, але це дослідження є нагадуванням, що фізичну активність не слід забувати, так як вона може допомогти тримати вагу і нестачу вітаміну D під контролем».