Відмова від м’яса і риби на користь вегетаріанської дієти може зробити істотний вплив на здоров’я вашого серця, як вважають вчені. Обстеження 44 тисяч людей в Англії та Шотландії показало, що вегетаріанці на 32% мають менше шансів померти або потрапити до лікарні в результаті серцевих захворювань. Різницю вчені бачать в рівнях холестерину, артеріального тиску і маси тіла. Отримані результати були опубліковані в Американському журналі клінічного харчування.
Хвороба серця є однією з основних смертей в західних країнах. Вона вбиває 94 тисячі чоловік у Великобританії кожен рік, більше, ніж будь-яка інша хвороба, а ще 2,6 млн. осіб живуть з подібними захворюваннями.
Кровопостачання серця блокується жировими відкладеннями в артеріях, які живлять серцевий м’яз. Це може призвести до стенокардії або, навіть, до серцевого нападу, якщо кровоносні судини повністю заблокуються. Вчені з Оксфордського університету проаналізували дані 15 тисяч вегетаріанців і 29 тисяч людей, які їли м’ясо і рибу. Протягом 11 років 169 осіб померли від хвороб серця, а ще 1066 лікувалися в лікарні. Більша частина з них вживала в їжу м’ясо і рибу. Результати також показали, що вегетаріанці мали нижчий кров’яний тиск, нижчий рівень «поганого» холестерину і здорову вагу. Однак учені радять при переході на вегетаріанську дієту планувати своє харчування так, щоб замінити втрачені вітаміни і мінерали, такі як залізо, які ми зазвичай отримуємо від м’яса.